Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panasonic FZ7 je nástupcem modelu FZ5, od kterého převzal koncepci kompaktního ultrazoomu s optickou stabilizací. Opět tedy můžeme využít až 12x optický zoom se stabilizací. Rozlišení se nepatrně zvedlo na 6 MPix, což není jediná změna. Dočkali jsme se většího displeje, vylepšeného ovládání, českého menu, většího videa a možnosti fotografovat s citlivostí až ISO 1600. Jak dopadl v redakčním testu se dočtete v dnešním článku.

Konstrukce a design
Základní koncepcí konstrukce se FZ7 neliší od klasických ultrazoomů, kde z těla ne většího než u kompaktu vystupuje bateriový grip a velký tubus objektivu. Zde tomu není jinak. Rozměry patří spíše k menším EVF (elektronický hledáček) kompaktům, kterým se také říká elektronické zrcadlovky. Se zrcadlovkami však mají společné pouze to, že hledáčkem vidíme skrze objektiv. V pravé DSLR zrcadlovce skrze optiku, u EVF pouze na displeji integrovaném v hledáčku.

FZ7 se od FZ5 neliší pouze v detailech, jak je tomu u podobných faceliftů stárnoucích modelů. Použití výrazně většího displeje u FZ7 neumožnilo umístit hledáček stejně jako u FZ5, a proto byl umístěn nad displej (FZ5 jej měl v levém horním rohu vedle displeje). Díky tomu se muselo přesunout několik tlačítek a některá zmizela úplně. Proto Panasonic použil nový ovládací prvek, který minulý model neměl, joystick. Jeho funkci si popíšeme v sekci o ovládání.

Na přední straně nalezneme pouze mikrofon a asistenční diodu automatického zaostřování pro přisvícení tmavých scén. Levý bok opět pod plastovými dvířky ukrývá dva konektory pro datový přenos (USB a A/V) a externí napájení. Kromě jiné konstrukce vyskakovacího blesku na horní straně, se tam nic nezměnilo. Opět je zde kruhový volič expozičních režimů, dvě funkční tlačítka a prstencový ovladač zoomu, uprostřed kterého je umístěna spoušť. Spodní strana nabízí přístup k prostoru, kde je ukryta baterie a paměťová karta. Kovový závit pro stativ je však mimo osu objektivu.

Největších změn doznala zadní strana. Změna displeje (místo úhlopříčky 1,8" je zde nyní 2,5") způsobila to, že hledáček se již nevešel do levého horního rohu, jak bylo ve zvyku Panasonic hledáčky často umísťovat. Nyní si našel místo tam, kde většina konkurenčních hledáčků, nad displejem v ose objektivu. Tím ale zabral místo tlačítkům, která zde byla u minulého modelu. Uvolňovací pojistka blesku je nyní po levé straně hledáčku. Na pravé straně je přepínač mezi displejem a hledáčkem. V pravém horním rohu zůstal posuvný vypínač fotoaparátu. Napravo od displeje však nalezneme nově použitý joystick s možností stisknutí, dvě funkční tlačítka a nově řešený křížový ovladač. Ten je nyní složen z pěti tlačítek umístěných do kříže. Uprostřed je tedy ještě navíc potvrzovací tlačítko.

Oficiální specifikace hovoří o hmotnosti 310 g bez výbavy a 356 g s baterií a paměťovou kartou. Námi naměřená hmotnost s baterií, kartou, popruhem a krytkou objektivu je cca 385 g. Tělo je vyrobeno z plastu, což nutně neznamená, že se jedná o "bakelitovou hračku". Provedení je velmi pevné a tělo se ani při použití větší síly nekroutí. Na testování jsme dostali provedení v matně černé barvě, přičemž povrch je jemně zdrsněný, aby neklouzal. Dostupný je také ve stříbrné barvě. Větší část bateriového gripu je pogumována. Rozměry těla fotoaparátu ve vypnutém stavu jsou: 112,5 mm (š) x 72,2 mm (v) x 87,8 mm (h).

 

Zdroj:http://www.fotografovani.cz/